We noticed you are coming from US. Would you like to continue shopping at Abposters.com?
-20 % la produsele selectate OBȚINE UN COD DE REDUCERE

Frida Kahlo: simbolul Mexicului și a feminismului

17. 07. 2020

Viva la Frida! Puține femei au reușit ca pictori în ultimul secol, când lumea încă aparținea bărbaților. Puține femei au reușit să devină simbolul țării lor și a mișcării feministe în același timp. Frida Kahlo nu a fost doar simpla soție a soțului ei foarte bogat. A fost o personalitate independentă, liberă – practic o oaie neagră în vremea ei. Din păcate, călătoria vieții nu a fost foarte lungă și a fost plină de durere și lupte împotriva unei sorți nefavorabile care a afectat milioane de oameni din întreaga lume. Citește totul despre viața pictorului Mexican care influențează tendințele actuale! 

“I don’t give a sh*t what the world thinks. I was born a bitch, I was born a painter, I was born fuc*ed. But I was happy in my way.“

Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón s-a născut în suburbiile Mexicului pe data de 6 iulie 1907, fiind al treilea copil al părinților ei, fotograful mexican Guillermo Kahlo și soția sa Matilda. În timp ce tatăl ei se trăgea dintr-o familie cu rădăcini germane, mama ei era nativă din America. Așa că Frida s-a simțit ca un intermediar între cultura Europeană și Mexicană, care au avut o influență asupra lucrărilor sale. 

“At the end of the day, we can endure much more than we think we can.”

Din păcate, soarta a lovit-o de la o vârstă fragedă – la vârsta de 16 ani a suferit de poliomielită, ceea ce a lasat-o cu șchiopătat pe tot parcursul vieții și mărimi diferite ale picioarelor, pe care Frida le-a ascuns sub fuste lungi. Când avea 18 ani, a suferit răni grave într-un accident de autobuz la sanatoriu, unde făcea naveta pentru reabilitare după poliomielită. A fost supusă la mai multe operații, dar din păcate, a suferit dureri insuportabile pentru tot restul vieții. 

Până la accident, însă, viața Fridei s-a desfășurat bine – s-a devotat sporturilor și studierii medicinei. Pe vremea aceea, a fost una din cele 35 de fete acceptate să studieze la o școală prestigioasă Pregătitoare (2000 de băieți studiau acolo!). Dar încă din școală a ieșit în evidență – a format grupul secret Kachuchas și comportamentul ei a fost deseori descris drept scandalos – în contextul acelor vremuri. În școala Pregătitoare, l-a cunoscut și pe viitorul ei soț – faimosul pictor Diego Rivera, care a lucrat acolo între anii 1921-1923 la pictura Creația

“Feet, what do I need them for If I have wings to fly.”

Dar apoi, în anul 1925, a avut loc un accident fatal în care Frida a suferit o triplă fractură la coloană, o fractură la claviculă, coaste, pelvis, 11 fracturi la piciorul drept, un umăr dislocat și în plus stomacul și uterul au fost străpunse de o bară din fier. Consecințele acestui accident au însoțit-o toată viața. Nu putut avea copii niciodată din cauza acestor răni, care era marea ei dorință. După accident, a suferit mai multe operații și a petrecut mai mult de un an pe un pat de spital. Aceasta a fost perioada în care l-a rugat pe tatăl ei să îi aducă vopsele și pensule la spital. I-au ajustat patul astfel încât să se poată întinde pe o parte și i-au atașat o oglindă de pat ca să se poată vedea. În acea perioadă, Frida a început să picteze auto-portretele care îi sunt specifice. A pictat în total 55 în timpul vieții. 

Arta sa este adesea considerată a fi naivă și supranaturală, dar ea ca pictor se considera a fi realistă. “Nu pictez vise sau coșmaruri, pictez realitatea mea”, spunea ea. Asta pentru că realitatea ei a fost pentru multă vreme ea însăși și lumea ei interioară. “Mă pictez pe mine deoarece petrec mult timp cu mine, iar fața mea este motivul pe care îl cunosc cel mai bine.” Motivele sale preferate includeau și florile pe care le picta “astfel încât să nu moară niciodată.”

There have been two great accidents in my life. One was the train the other was Diego. Diego was by far the worst.”

După ce a ieșit din spital, Frida s-a întors la școală după o vreme. I-a dus picturile sale pictorului Diego Rivera, care a fost impresionat de auto-portrete. Dar celelalte lucrări nu i-au plăcut atât de mult, așa că a sfătuit-o să continue să picteze în modul ei și să nu se lase influențată de nimeni. Au devenit prieteni, iar ulterior s-au căsătorit. Datorită căsniciei lor, Frida s-a alăturat Partidului Comunist și  a început o carieră ca activist pentru drepturile femeilor. Împreună cu Rivera, s-a și mutat în SUA pentru o vreme, unde a început să realizeze marile diferențe naționale și a început să se agațe de rădăcinile sale mexicane și să picteze picturi inspirate din folclorul local. A început să colecționeze antichități și să poarte costume naționale zilnic. În anul 1939, a expus un tablou la Luvru în Paris, în cadrul unei expoziții inspirate din Mexic, unde a devenit o senzație. În anii 1940, avea deja propriile expoziții, în principal la ea acasă. 

În ceea ce privește relația cu Rivera, au fost un cuplu boem legendar. Amândoi erau pictori – inițial el a fost mai faimos (dar era cu 20 de ani mai în vârstă), amândoi erau comuniști entuziaști. În anul 1939, au găzduit un reprezentant comunist rus, Trotsky, cu care Frida a avut o aventură. Pe scurt, Frida a fost o femeie cu spirit liber care a făcut ce a vrut – a fumat, a băut, a fost deschisă la bisexualitate și a fost cunoscută pentru limbajul picant și pentru faptul că îi plăcea să le cânte cântece obscene invitaților ei. În ciuda suferinței fizice și mentale, a fost capabilă să se bucure din plin de viață și în felul ei, să influențeze generații viitoare de femei. 

“I hope the exit is joyful and i hope never to return.”

Frida Kahlo a murit în anul 1954 la vârsta de 47 de ani în urma unei pneumonii, dar se spune că adevăratul motiv al morții ei a fost o supradoză de droguri. Alcoolul și drogurile nu îi erau străine. “Beam pentru că voiam să îmi înec durerea, dar în timp a învățat să înoate.” Dar nimeni nu a investigat niciodată adevărata cauza a morții sale. Deși Kahlo și-a exprimat în jurnal faptul că nu își dorea să se întoarcă niciodată în această lume, niciodată nu a dispărut de fapt din ea. Povestea vieții ei este atât de fascinantă încât multe lucruri au fost create pentru comemorarea ei. De exemplu, în 2002, a fost interpretată în filmul Frida de actrița mexicană Salma Hayek. Pe eshop-ul nostru, poți cumpăra decorațiuni pentru casă și accesorii cu această femeie puternică și incredibilă care a celebrat viața. Viva la vida – a fost numele ultimei picturi. Iar noi spunem – Viva la Frida! Să ne inspire pe toți curajul ei de a trăi în modul propriu!

Spre colecția Frida Kahlo

Citate de Frida KahloEuropostersDecorează-ți viața

Din anul 1999, Europosters este unul dintre cei mai mari furnizori de postere, fototapete, artă murală și produse licențiate din Cehia precum și din toată Europa. Oferim o selecție vastă de postere cu filme, jocuri sau sporturi, de toate dimensiunile, precum și o selecție variată de cadouri originale pentru fanii adevărați Star Wars, Harry Potter, de benzi desenate sau ai întregii familii Warner Bros. Știm că figurinele, puzzle-urile, cănile și hainele sunt cele mai bune cadouri pentru toată lumea, indiferent de vârstă sau interese. Dar dacă ești fan al designului interior, atunci te afli în locul potrivit! Imprimăm zilnic fototapete, ilustrații, fotografii și reproduceri de artă și le livrăm în peste 25 de țări pentru a ne face clienții fericiți.


Contact:

E-mail: info@europosters.eu

Tel.: +420 210 440 210 (doar în engleză)

Luni – Vineri ǀ  8:00–18:00

 

© 1999–2024 Europosters. Toate drepturile rezervate.

Top